Wandelen over de dijk zorgt voor beter oordeel

“Het zou verboden moeten worden: mensen die puur op basis van getallen en regels een uitspraak doen over de conditie van de dijk. Mensen die oordelen zonder dat ze ooit over de dijk hebben gelopen.” Govert Geldof wil juist de ervaringskennis rijkelijk laten stromen. Voor de POV Piping verkent hij hoe dat op de beste manier gaat. Op 28 september ging zijn methodiek ‘Werkplaats’ van start langs de dijk bij Mastenbroek (nabij Zwolle) aan het Zwarte Water.

Theorie en praktijk zijn van elkaar losgezongen!
Het doel van de Werkplaats is de ervaringskennis van de beheerders een rol te laten spelen bij de totstandkoming van het veiligheidsoordeel over de betreffende dijk en de maatregelen die moeten worden genomen. “De theorie en de praktijk zijn van elkaar losgezongen. Als er twijfel bestaat over de uitgangspunten waarop een dijk wordt afgetoetst, kan een werkplaatsachtige aanpak uitkomst bieden. Alleen een droge rekensom, kantoorwerk, is een te geringe basis om een beslissing te nemen over projecten die miljoenen kosten en veel impact hebben op de omwonende gemeenschap. De lokale waterkeringbeheerder heeft dan vaak ook een ‘niet pluis’ gevoel: ‘de dijk wordt op basis van regels afgekeurd, maar er is hier nog nooit wat gebeurd’. 


De werkplaats in Mastenbroek startte met een dijkschouw. Een wandeling over de dijk onder leiding van de beheerder. Tijdens de wandeling ontstaan al de eerste dialogen tussen de toetsers en de ervaringsdeskundigen. “In dit geval ligt er aan beide kanten van de dijk een sloot. Zo komt de berm in contact met zand. Dat is een reden om –vanachter je bureau op kantoor- de dijk af te keuren. Wat als de sloot wordt dichtgegooid? Kan dat? Lost dat meteen het probleem op? Hebben we dan nog last van Piping?”

“Rondom de dijken heb je met drie werelden te maken: toetsing, ontwerp en beheer. Door die drie werelden weer met elkaar te vermengen, in plaats van ze los van elkaar te zien, kun je samen tot een beter oordeel komen. Je neemt vanaf het begin verschillende oplossingsrichtingen mee. De sloot dichtgooien is iets wat pas in je opkomt als je ook daadwerkelijk over de dijk loopt. En zo kent iedere situatie unieke invalshoeken.” 

Wandelen over de dijk zorgt voor beter oordeel Zwolle

Het moment van de moeite voelt iedereen aan!
“Tijdens een werkplaats komt er altijd een lastig moment. De filosoof Hannah Arendt noemt dat het moment van de moeite. Het gevoel dat de naald in de groef blijft steken. Dat we geen steek met elkaar verder komen. Iedereen komt met hooggespannen verwachtingen naar een werkplaats toe: we gaan immers samen een complex probleem oplossen. De ambitie ligt hoog. Bij deze werkplaats kregen we een fundamentele discussie over de rekenmethode van Sellmeijer (1989). Zijn wij er om alle getalletjes van de rekenformule in te vullen? Of is de rekenformule een hulpmiddel dat ons helpt om tot een beter oordeel te komen? Het moment van de moeite voelt iedere deelnemer op zijn klompen aan: gaan we hier wel uitkomen met elkaar?” Daar moeten we dwars doorheen. Het feit dat we discussiëren is al een grote winst!” 


Een werkplaats bestaat uit minimaal drie sessies. Ruime dagdelen waarbij de groep op locatie bij elkaar komt. We maken een gezamenlijk narratief. Dit verhaal moet zo sterk zijn dat iedere deelnemer ervan overtuigd is: dit klopt! Met dit verhaal durven we tot een oordeel te komen over deze dijk!”  

Wandelen over de dijk zorgt voor beter oordeel Zwolle


Bijlage(n)Plaats een berichtCAPTCHA Image
Reload Image