5 vragen aan ...Stefan van den Berg

De verdere ontwikkeling van VGZ (Verticaal Zanddicht Geotextiel) kreeg maar liefst twee keer groen licht van de POV Piping. Na de zomer start Waterschap Rivierenland met pilots aan de Nederrijn/Lekdijk en in de Willemspolder. Het VZG wordt dan op een verticale en een horizontale manier in de dijk aangebracht.

Hoe staat het met de verkenning VZG?

De POV Piping heeft –na een succesvolle maakbaarheidproef- groen licht gegeven om verder te gaan met de ontwikkeling van de verticale techniek om VZG aan te brengen. Eerder kregen we al groen licht om Livedijk Willemspolder uit te voeren waar we VZG erg nauwkeurig gaan bemeten om meer te leren over de werking bij extreme omstandigheden. Daarnaast heeft Waterschap Rivierenland zelf de ontwikkeling van de zogenaamde horizontale techniek uitgevoerd. In mei hielden we hier een veelbelovende maakbaarheidsproef mee. 

Wat is precies de verticale manier?

Dat is een beetje vergelijkbaar met het inbrengen van damwanden. Een grote ijzeren cassette wordt de grond in getrild. In de cassette zit het geotextiel. Als alles op z’n plaats zit, wordt de cassette omhoog getrokken en blijft het geotextiel in de grond achter. Dan schuift de machine weer een meter op en herhaalt het trucje. De doeken schuiven door middel van sloten in elkaar. Begin juli start Boskalis met een pilot van circa 2 x 500 meter. 


5 vragen aan ...Stefan van den Berg Zwolle  5 vragen aan ...Stefan van den Berg Zwolle

En wat is de horizontale manier?

“Aannemer Van den Herik uit Sliedrecht ontwikkelde een machine waarmee geotextiel op een andere manier kan worden aangebracht. Hierbij wordt het VZG rechtstreeks van een grote rol in de dijk ‘gehangen’. Een enorme frees graaft een sleuf. Dezelfde machine trekt achter de vrees een inventieve ´glijbekisting´ aan waarin het doek tot 7 meter diepte wordt opgespannen, zonder dat het doek vervuild raakt door de omliggende klei en het grondwater. In één moeite door wordt de gleuf gevuld met grond, zand onderin en klei bovenin. Zo kunnen enkele honderden meters dijk per dag worden versterkt. Deze zomer wordt een pilot van circa 2 x 500 m uitgevoerd. Ook wordt het geotextiel in de Willemspolder met deze techniek ingebracht.” 

5 vragen aan ...Stefan van den Berg Zwolle

Welke techniek geniet de voorkeur?

“Dat ligt er maar aan op welk traject je geotextiel wilt inzetten. We werken beide technieken uit. Met de verticale techniek kun je dieper gaan en scherpere bochten maken. Met de horizontale techniek kunnen we sneller en goedkoper, maar kunnen we eigenlijk alleen in grote rechte lijnen werken. Het ligt dus echt aan de lokale situatie welke techniek beter tot zijn recht komt.”

Hoe nu verder?

Vanaf de zomer houden we voor beide technieken pilots. Op 5 stukken dijk gaan we geotextiel testen. Langs de Lekdijk leggen we twee tracés met de horizontale manier en twee op de verticale manier. In de Willemspolder hanteren we op één stuk alleen de horizontale manier. Voor de start van de pilots nodigen we natuurlijk onze stakeholders uit om VGZ in de praktijk te komen bekijken!”  


Bijlage(n)Plaats een berichtCAPTCHA Image
Reload Image