Kennismaken met...Henk Weijers, programmamanager POV Piping

De POV Piping heeft een nieuwe programmamanager gevonden. Henk Weijers, werkzaam als projectmanager bij het hoogheemraadschap Rijnland heeft het stokje overgenomen van Chris Griffioen.

Henk woont nu met zijn vrouw en vier zonen in Noordwijk, “achter de duinen boven NAP”. Eerder zwierf hij de heel wereld over. Zo was hij onder meer werkzaam bij een hoogwaterbeschermingsproject in Bangkok, bij de stormvloedkering in Sint Petersburg, bij de kustverdediging in Gambia en de Gazastrook. Sinds acht jaar is hij werkzaam bij Rijnland, waar hij zich onder andere bezighoudt met de IJsseldijk in Gouda. “Ik had wel weer zin in een uitdaging buiten de deur.” 

Dynamisch samenspel

“Ik werd benaderd voor deze opdracht. Niet eerder had ik echt te maken met het faalmechanisme Piping. In mijn tijd in Israël bij de Dode Zee speelde het wel. Daar ontstonden echte ‘sinkholes’. Ik heb me dus eerst wat verkend in wat er in Nederland speelt. Ik ben op de uitdaging ingegaan omdat de interactie en de dynamische samenwerking tussen zes waterschappen, Rijkswaterstaat en het HWBP me intrigeert. En daarbij zijn ook de markt en de kennisinstituten aangehaakt. Hoe komen we in zo’n verband tot besluiten, tot concrete resultaten? Daarin wil ik met het team echt ‘het net ophalen’. 

Doorpakken

De POV Piping nadert het ‘oogstjaar’. “We gaan ons laatste jaar in. Er zijn al veel mooie resultaten bereikt. Een aantal verkenningen is succesvol afgerond. Wij moeten ervoor zorgen dat die kennis en ervaring worden geborgd en geïmplementeerd. Daarnaast blijven er nieuwe ideeën komen. We zien partijen met een goede ambitie die nog niet tot hun recht zijn gekomen. Dat is nu wel een worsteling, want hoe gaan we daar mee om in een afrondende fase? Mijn focus ligt op het afbakenen van de verkenningen en doorpakken in de implementatie van de resultaten die er nu liggen.” 

Quick wins

We hebben technische processen onderzocht en geanalyseerd en innovaties (uit de markt) verder gebracht. Dit moet nu ‘full scale’ in de projecten worden toegepast. Mijn eigen ervaring als projectleider van de IJsseldijk in Gouda leert me dat je vanuit een POV Piping of Macrostabiliteit snel quick wins kunt meenemen in je eigen project. Dat voordeel willen we ‘tussen de oren’ krijgen van zoveel mogelijk projectleiders en bestuurders.”

Veilig waterland

Ik heb een passie voor water. Mijn drive is dat ik bij wil dragen aan het veilig inrichten van het land. Waterveiligheid is een belangrijk issue voor de toekomst. Alle partijen die daarmee bezig zijn moeten nog beter vormgeven aan de samenwerking. Elkaar versterken is essentieel voor een juiste bescherming tegen het water.”  


Bijlage(n)Plaats een berichtCAPTCHA Image
Reload Image