Grondradar en Infrarood voor opsporen wellen | WDODelta

Om te kijken of bij hoogwater pipingprocessen onder een dijk met grondradar in beeld kunnen worden gebracht, deden Defensie en Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) gezamenlijk een aantal testen. Daarnaast vloog ook een drone met infrarood camera rond.

Grondradar

De proef met de grondradarvond plaats op de IJsseldijk bij Olst, Wijhe en Herxen. Bert Koster, specialist waterveiligheid: "Het idee om met een grondradar te testen lag er al langer. Op de plekken waar zandmeevoerende wellen bekend zijn, zagen we inderdaad verschil in de ondergrond. Maar je moest het wel willen zien. Op locaties waarvan we wisten dat er geen piping was, vonden we soortgelijke metingen. Maar de betekenis daarvan viel weg in de achtergrondruis. De duidelijke pieken die we vonden, kunnen ook veroorzaakt worden door puin of een oude drainagebuis, dat gaat we nog uitzoeken. We kunnen op basis van de grondradar niet iets met zekerheid zeggen. De proef is wel geslaagd; we weten nu dat deze techniek niet echt werkbaar is om met zekerheid wellen op te sporen."

Infrarood techniek

Bert Koster: "Met het blote oog kunnen we geen temperatuurverschillen waarnemen, de thermische camera wel. Ook kunnen we zelf een klein slootje overzien, maar niet een brede waterlocatie of een moeilijk toegankelijke plek met veel riet. We kunnen dus potentiële wellen missen. De drone komt overal en lijkt een veelbelovende techniek. Ik ben benieuwd naar de verwerkingstijd van de gegevens. Hoe krijgen we de beelden binnen en hoe gaan we ze interpreteren? Daarin moeten we in de toekomst nog 'finetunen', bijvoorbeeld door een techniekje toe te voegen waarbij de foto's meteen een geografische lokatie meekrijgen. Dat scheelt bij het uitzoeken. Dat wij geloven in deze techniek mag duidelijk zijn uit het feit dat wij bij het waterschap onze eigen drone al hebben klaarstaan. Op basis van de bij dit hoogwater verkregen beelden gaan wij onze kaart met zandmeevoerende wellen aanpassen."


Bijlage(n)Plaats een berichtCAPTCHA Image
Reload Image1 Reacties

  • Willem de Vries: op 19 January 2018 om 18:44
    Goed dat dit initiatief wordt opgepakt. Maar er zijn al professionele bureaus die de techniek voor keringen toepassen. Voor een project van HDSR is een 3D ondergrondmodel gemaakt, inclusief de loop van kwelstromen via EM. Soms wordt het wiel opnieuw uitgevonden, maar goed dat er meer beweging zit in het toepassen van deze technieken.